Sigara Kullanımı Koronavirüs Riskini Tam 14 kat Artırıyor
Yeşilay’dan “Sigarayı Bırakmanın Tam Zamanı” Çağrısı
Yeşilay’dan “Sigarayı Bırakmanın Tam Zamanı” çağrısı
Sigara Kullanımı Koronavirüs Riskini Tam 14 kat Artırıyor
Sigara kullanımının koronavirüs riskini 14 kat artırdığına dikkat çeken Yeşilay, “Sigarayı bırakmanın tam zamanı” sloganıyla bir film hazırladı. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Sigara hem bağışıklığı zayıflatarak tedaviyi güçleştiriyor, hem de virüsün solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor” dedi.
100 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay, yeni tip koronavirüs salgını döneminde sigarayı bırakma çağrısı yapan bir film hazırladı. Sigara kullananların koronavirüse karşı 14 kat daha fazla risk altında olduğunun belirtildiği filmde, “Koronavirüs sigarayı sever, şimdi sigarayı bırakmanın tam zamanı” denildi. “Sigarayı bırakmanın tam zamanı” sloganıyla yürütülecek kampanya, televizyon, radyo ve dijital kanallarda yayınlanacak. Sigarayı bırakma kararı verenler için de bir film hazırlayan Yeşilay, 10 adımda sigarayı bırakmanın yollarını da paylaşacak.
Yeşilay’ın sağlıklı yaşamın bir bütün olduğu yaklaşımıyla hem sağlıklı alışkanlıkların kazandırılması hem de bağımlılıklarla mücadele edilmesi alanlarında faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, şunları söyledi:
“Yeşilay olarak 100. yaşımızı ‘Nice Sağlıklı Nesillere’ sloganıyla kutluyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi salgın döneminde de iyi ve sağlıklı yaşamın önemini anlatmanın, bireyleri iyi yaşamaya davet etmenin en önemli sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle herkesin sağlığına dikkat ettiği bu dönemde sigaranın verdiği zararlara özellikle dikkat çekmek istedik. Çünkü koronavirüsün akciğerleri hedef aldığını, enfekte hastaların tablolarından biliyoruz. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı da akciğerde tahribat yaratıyor; bağışıklığı zayıflatıyor. Ayrıca duman akciğerde öksürük refleksini bloke ederek, ciddi enfeksiyonlara yol açabilen virüs ve bakterilerin solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflığı da özellikle bu salgın döneminde tedavi sürecini geciktirmesi ve tedaviyi güçleştirmesi gibi nedenlerle de sağlık için bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle sigara kullananların bu dönemi bağımlılıklardan kurtulmak için bir fırsat olarak görmesini öneriyoruz ve onlara ‘Sigarayı bırakmanın tam zamanı’ diyoruz.”
Yeşilay, YEDAM ile sigarayı bırakmak isteyenlerin yanında
“Sigarayı bırakmanın tam zamanı” diyen Yeşilay, tütün ve tütün ürünü kullananlara yardımcı olmak amacıyla, 10 adımda iyi, sağlıklı ve bağımlılıklardan uzak bir yaşama geçiş rehberi niteliğinde bir video da hazırladı. Videoda sigarayı bırakmak isteyenlere, bırakma gününü belirleme, küçük hedefler koyma, spor, müzik gibi uğraşlar bulma, diş fırçalama ve sık duş alma, iyi beslenme ve su içme, sigara içme isteğini tetikleyecek ortamlardan uzak durma, temiz hava ve düzenli hareket etme vb. önerilerde bulunuluyor.
Bağımlılıklardan kurtulmak isteyenler için Yeşilay’ın her zaman desteğe hazır olduğunu belirten Öztürk, “Bu filmi Yeşilay Danışmanlık Merkezi’miz ile birlikte hazırladık ve yol gösterici olacağına inanıyoruz. Ancak vatandaşlarımız bunun dışında bir destek almak isterlerse 444 79 75 Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı'nı arayarak bilgi alabilirler. Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizde bağımlılıkla ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyoruz” dedi.
Yeşilay hakkında
1920 yılında faaliyete başlayan Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dahil olmuştur.
Türkiye genelinde 117 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 80 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. Yeşilay, 2013 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle çalışma alanlarına rehabilitasyon hizmetini de eklemiştir. 2015 yılında YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kurulmuştur. 444 79 75 Danışma Hattı ile çağrı merkezi hizmeti vermeye başlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi, şu an Türkiye genelinde aktif olarak 41 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile hizmet vermektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) “Mükemmeliyette 5 Yıldızlı Yetkinlik” belgesine sahip olan Türkiye’nin tek sivil toplum kuruluşudur.